På ‘Sussis’ hjemmeside stod årevis ‘UNDER KONSTRUKTION’.
Da der således ikke var noget ‘håndgribeligt’ om ‘Sussis’ tid i Søværnet, tillader jeg mig at “Nuppe” nekrologen fra Bornholms Tidende, 02 JAN 2024:
Dødsfald: Kaj havde to topstillinger på Bornholm
Holger Larsen
Journalist
Kaj P. Dinesen, tidligere direktør hos Ejnar Jensen & Søn og Bornholmstrafikken, er død.
Kaj P. Dinesen er død. Han blev 83 år.
Kaj Dinesen havde et stort mål, da han i 1965 blev uddannet ingeniør fra Odense Teknikum. Han ville være direktør i en virksomhed, inden der var gået 10 år. Det lykkedes lige akkurat, da han kom til Bornholm i 1975 for at blive direktør for Ejnar Jensen & Søn (i dag Jensen Denmark). Senere blev han direktør for Bornholmstrafikken, mens den bornholmske færgesejlads stadig blev varetaget af et statsejet rederi.
Kaj Dinesen blev født i Nyborg på Fyn, men voksede op i Korsør på den anden side af Storebælt. Han blev som ung uddannet smed og maskinarbejder. Da han havde aftjent sin værnepligt, var han ude at sejle, inden han begyndte at læse til ingeniør.
Arbejdspladserne hed derefter Thrige Titan, Carmen Curlers og Gori, inden Kaj Dinesen kom til Bornholm som 35-årig og nåede sit mål om at blive direktør.
Kaj Dinesen kom til at stå i spidsen for Bornholms største private virksomhed i næsten 20 år. Han blev på et tidspunkt fyret hos Jensen, men efter en kort periode som direktør for Unibolt A/S i Vejle, vendte han tilbage i direktørstillingen hos Jensen og var her indtil 1995.
En mand med gennemslagskraft
I 1996 blev han direktør for Bornholmstrafikken. Det var et match, som næppe mange havde set komme. Kaj Dinesen fortalte ved sin tiltræden, at han kom med en erfaring fra tre et halvt år som sømand i ungdomsårene.
Formanden for Bornholmstrafikkens styrelse, amtsborgmester Knud Andersen sagde, at det vigtigste var at få en direktør med organisationserfaring og gennemslagskraft.
Kaj Dinesen befandt sig tilsyneladende godt i spidsen for en virksomhed, som alle bornholmere har en mening om. “Vi har 44.000 “aktionærer”, der alle ved, hvordan et rederi skal drives, og som derfor ikke kan forstå, at netop de 600, der er ansat til at gøre arbejdet, ikke har en pind forstand på det”, sagde Dinesen på et tidspunkt.
Kaj Dinesen ville gerne fortsætte i jobbet, da kontrakten på de fire år var ved at udløbe, og det var også styrelsens anbefaling. Men den 23. december 1999 kunne Bornholms Tidende skrive, at Kaj Dinesen af trafikminister Sonja Mikkelsen fik en fyreseddel i fødselsdags- og julegave (han var fyldt 60 år kort forinden).
Kaj Dinesen, fotograferet sammen med Knud Andersen, der var formand for Bornholmstrafikkens styrelse. (Arkivfoto: Henning Sigvardsen) |
Bornholms mand
Kaj Dinesen fik således ikke lov til at stå for indsættelsen (i maj 2000) af Bornholms første hurtigfærge, “Villum Clausen”, hvis tilblivelse ellers havde været en af hans hovedopgaver.
Knud Andersen udtalte ved afskedsreceptionen, at Kaj Dinesen havde løst opgaven med at gøre virksomheden mere effektiv og havde fået ændret billledet af Bornholmstrafikken, blandt andet i retning af at blive en aktiv medspiller for turisterhvervet. Det fremgik, at Kaj Dinesen nok var havnet som en lus mellem to negle – styrelsen og ministeriet. Han understregede i den forbindelse, at han havde været Bornholms mand.
Kaj Dinesen er blevet kaldt både farverig og temperamentsfuld:
“Det er ikke alle, der har kunnet lide min facon. Jeg kalder en skovl for en skovl, og jeg har også måttet træffe ubehagelige beslutninger. Men når jeg har forladt en arbejdsplads, har jeg aldrig lukket døren hårdt efter mig, og jeg ved, at jeg har mange gode venner siddende rundt omkring – det er en god ting”, sagde han selv i forbindelse med sin 60 års fødselsdag.
Kaj Dinesen var i en periode med i Bornholms Erhversråd, og han har været både hollandsk vicekonsul, svensk konsul og litauisk konsul.
Kaj Dinesen havde i en kort periode eget konsulentfirma, men stoppede med at arbejde, da han blev syg.
Stenhuggeren
Kaj Dinesen blev i 1967 gift med Ellis fra hjembyen Korsør.
De boede i mange år på ejendommen Møllerup på Sose Bakke, hvor det blev en stor fritidsinteresse for Kaj Dinesen at hugge skulpturer i bornholmsk granit. Han fortalte, at han gik i gang, da hustruen ønskede sig et fuglebad, men at han fandt prisen for et færdighugget fuglebad for pebret. Det var en hobby, han også som pensionist brugte mange timer på, ligesom han var glad for sin have.
Ellis døde i 2011, hvorefter Kaj Dinesen solgte ejendommen i Sose og købte et ældrevenligt rækkehus i Rønne.
– Han trak sig meget tilbage efter mors død og holdt sig mest til sine nærmeste. Familien blev meget vigtigere for ham, efter at mor var død. Far havde mange sider. Han var både smededrengen og direktøren. Vi oplevede ham i familien som meget gavmild. Vi spiste ofte sammen, og vi kunne lave alt mulig sammen. Han havde en fantastisk humor, som ofte kom til udtryk i nogle af de ting, vi foretog os, og det lå ham meget på sinde, at hans børn havde det godt, fortæller datteren Mette Dinesen.
Kaj Dinesen efterlader sig døtrene Birgitte og Mette og to børnebørn.
Tjenesten på NIELS EBBESEN:
På NIELS EBBESEN var Kaj – eller ‘Sussi’, som han kaldtes – én af de ‘fanden-i-voldske’ signalgaster.