Gensynet efter 50 års fravær

maritimevenner_f340-thetis     f340-thetis     maritimevenner_f340-thetis

f340heraldik-50x100     gensyn-med-faeroeerne-efter-50-aar-forside     f340heraldik-50x100

”Gammel kærlighed ruster aldrig” – i mit tilfælde genfandt jeg ikke min dansepartner fra vinteren 1960, idet min livsledsagerske gennem de seneste 45 år ikke mente, det var nødvendigt (ønskværdigt?) at bruge tid hertil på vores ferie!

Vi oplevede Færøerne i al deres pragt og vælde og i al slags vejr i løbet af den uge, hvor vi sammen med et hold venner gennemtrawlede øgruppen fra Nord til Syd. Vi havde valgt at sejle frem og tilbage fra Hirtshals og tage bilen med ombord. Under opholdet havde vi indlogeret os i et centralt beliggende sommerhus i Leynar, så vi var i stand til at køre ud og hjem hver dag, bortset fra turen til Suderø – 2 timers sejlads fra Thorshavn.

 Færingernes gæstfrihed er legendarisk og vi fire – en af vennerne er af færøsk æt – besøgte adskillige halve og hele kusiner/fætre, hvor vi blev fyrstelig beværtet, alt imens der blev udvekslet minder og historier fra en svunden tid. En af slægtningene tog os med på en historisk vandring i den gamle del af Thorshavn, og med en anden ”fætter” sejlede vi ind under fuglefjeldene vest for Sandø, hvorefter vi sluttede turen af med at pilke torsk til aftensmaden.

At Færøerne i bladet National Geographic er blevet klassificeret som verdens smukkeste øer er forståeligt med den natur – ikke mindst, når solen skinner. Hvordan de i løbet af sommeren vil håndtere de mange turister, stiller de selv spørgsmål ved. Vi talte med havnelodsen i Thorshavn, der fortalte at foreløbig havde 46 krydstogtsskibe meldt deres ankomst til Thorshavn i løbet af denne sommer.

Hvad overrasker mest efter de mange års fravær?

Øernes infrastruktur med det fine vejsystem og de mange tunneler, har vendt op og ned på dagligdagen for mange færinger. Jeg kan ikke forstille mig noget land med flere asfalterede veje og tunneler per capita – umuligt! Og bilparken er af tilsvarende kvalitet og størrelse.

19.000 eller næsten 40 % af befolkningen (ca. 49.000) bor i dag i og omkring Thorshavn – og flere er på vej, idet de færøske kvinder har Europas højeste fødsels rate (2,4) og overgår selv Grønland (Danmark 1,9). Udover de 49.000 derboende er der ikke mindre end 25.000 færinger i Danmark, og med færingernes traditionelt stærke familiebånd forstår man bedre, hvorfor Facebook er så udbredt på øerne.

De færøske kvinder er vokset med mindst en størrelse i den forløbne periode! Årsagen hertil kender jeg ikke, men de lever næppe af fisk hver dag?

Thorshavn har flere gourmet-restauranter – sågar en trendy Sushi bar i typisk high tech stil. Kvalitetsniveauet er højt og priserne, især på vine er endog meget højt. Selv forklarer færingerne dette med fragt, told og moms, men mon ikke der også var behov for et driftsøkonomisk grundkursus med fokus på begrebet ”priselasticitet”?

Som plotter på fiskeriinspektionsskibet F340 Thetis var det naturligt for mig også kigge nærmere herpå.  For tiden er det F359 Vædderen (besætning nr. 4), der har tjansen i Nordatlanten. Færøerne har i dag selv 2 fiskeriinspektionsskibe Brimil og Tjaldrid, der også bruges til bugsering i tilfælde af havari. Brimil (den største – 64 m) er i øvrigt delvis bemandet med praktikelever fra Navigationsskolen i Thorshavn. Skibene tilbringer dog det meste af tiden i havn grund af reducerede budgetter jf. mine kilder.

Gensynet med Færøerne var en fantastisk oplevelse, som hverken Lilli eller jeg nogensinde vil glemme. Naturen deroppe er fantastisk, og vi nød den færøske gæstfrihed i fulde drag.

                        

                              x_93