Kommentarer, bemærkninger & billeder fra gasterne
Klaus ‘BM-Skriver’ vedrørende arrangementet
Efter at fire Nordatlantiske Træf havde været afholdt i København – engang synonym med ‘flådens leje’ – mente den aldrende BM-skriver (funktion ca. FEB – SEP 1961), at tilladelsen til at invitere de gamle, gæve nordatlantiske søulke måtte være kommet til Fyn.
Og som tænkt, så foreslået de Maritime Venner. Man kunne ligefrem høre, hvordan det knagede i de gamle hoveder: FYN? Nå ja – ét af Søværnets stolte skibe hed jo FYEN – såeh: Helt galt ka’ det vel ikke gå.
Uvist af hvilke årsager spredtes nyheden om den kommende samling, den femte i ubrudt rækkefølge siden 2007, som ‘ringe i vandet’. Den ene kom i tanker om den anden – og den anden om den tredje – og pludseligt var deltagerantallet til det V. NORDATLANTISKE TRÆF vokset til 18 ex-orlogsgaster, tjenstgørende på fregatten F339 NIELS EBBESEN i årene 1960 – 63.
Fremragende!
Tilsyneladende er gamle gaster gjort af noget ganske særligt stof: TROFASTHED / KAMMERATSKAB ?
Nå – men dagen 10 MAJ 2012 for det V. Nordatlantiske Træf nærmede sig. Mangt og meget skulle klares.
Når vi nu ikke kunne mødes på HOLMEN, måtte der findes en ‘erstatning’; og det blev Marinehjemmeværnsskolen SLIPSHAVN. Af mange årsager – bl. a. at Marinehjemmeværnet har overtaget en stor del af Marinens opgaver ‘indenfjords’.
Der var således tre ‘anløbspunkter:
– Banegården i NYBORG for fra Øst-Danmark kommende, herunder fra Portugal
– Banegården i NYBORG for fra Vest-Danmark kommende, herunder fra Georgia, USA
– Marinehjemmeværnsskolen SLIPSHAVN for de ‘bilende’
Program for V. Nordatlantiske Træf
Da folk kommer med tog fra Aarhus, hhv. København er mødetid for Aarhus-folkene det tidspunkt, toget ankommer til Nyborg, efter gældende køreplan kl. 0958, fra København kommende, efter gældende køreplan, kl. 0916.
Fra Nyborg Station til Slipshavn er der transport i Hjemmeværns-BUS-LET (= man skal underskrive en erklæring om at forsvarets forsikring ikke dækker ved evt. uheld).
Er der selvkørere, så er adressen:
Marinehjemmeværnssektion SLIPSHAVN, Slipshavnsvej 513, 5800 Nyborg – – og mødetid kl. 1000.
På Slipshavn er der rundvisning, kig ned i en MHV-kutter, indføring i ‘det moderne Marinehjemmeværns opgaver’ og frokost.
Varighed vel nok til ca. kl. 1400.
Efter Slipshavn er det så meningen, at vi vil prøve på et ‘stop’ mere – i Odense, enten ved Militærhistorisk Samling (www.hisam.dk) eller ved Hjemmeværnsdistrikt Fyn for her at få en kort INTRO til det ‘moderne Hjemmeværn’.
Sidstnævnte evt. også ved kompagnichefen for det lokale hjemmeværnskompagni, MIDTFYN (= som jeg har være chef for fra 1979 – 1989 (= ak ja, tiden…) på Svendborgvej 16.
Rundvisning & frokost Slipshavn
Med alle gasterne velankommet til Slipshavn blev vi budt velkommen af en frisk og humørfyldt orlogskaptajm fra Marinehjemmeværnet ved navn, Leif Petersen som ligeledes forestod rundvisning i havnen samt gav os en grundig og interessandt gennemgang af Slipshavns mangeårige historie (som er gengivet nederst på siden).
Efterfølgende blev vi budt på en lækker frokost, igen med Marinehjemmeværnet som vært.
Klaus ‘BM-Skriver’ takkede for rundvisningen og beværtningen med overrækkelsen af – et af Klaus udarbejdet – NIELS EBBESEN våbenskjold med inskriptionen:
10 MAJ 2012 Med tak fra gaster tjenestgørende 1960 – 1963 forsamlede til V. Nordatlantiske Træf.
Torben ‘Befaren’s oplevelse af sammenkomsten + billeder
Halløj Maritime Venner, det blev jo en helt forrygende dag.
På tog turen fra Sjælland fornemmede jeg allerede den gode stemning og gensynsglæde ved at ses, og mødet til at ses med jer andre.
Modtagelsen var imponerende da vi stod af toget på Nyborg station og blev modtaget af Klaus iført marinehue og flot skilt med “NIELS EBBESEN” logo. Så gik turen til Slipshavn i en af Marine Hjemmeværnets biler hvor vi så mødte alle jer andre, flere havde man ikke set før, andre fandt man ud af man havde sejlet sammen med, så det var et herligt ny og gensyn. Så var der ellers rundtur på Slipshavn hvor vi fik set de forskellige steder og hvad der foregik sådan et sted, og siden et foredrag om Slipshavns historie for så at slutte af med et stort tag selv bord, det var godt nok begyndt at regne ganske svagt da vi kom til Fyn, men det var ikke nogen hindring for at det var vellykket.
Derefter gik turen så hjem til Klaus i Ringe hvor vi havde kørelejlighed sammen med dem der var selvkørende. Her blev vi så beværtet i hans helt fantastiske hyggelige og flotte samlingsstue med militæreffekter og så var der drikkelse på bordet og så gik det ellers med sange og historier fra tiden på “NIELS EBBESEN”, og det skal sandelig også lige bemærkes at Bent “Skæg” havde medbragt “NIELS EBBESEN” øl som han selv havde været med til at lave og de var med de flotteste etiketter. Senere var der kaffe småkager og lejlighed til en rundtur I Klaus gevaldigt store hus og der blev fotograferet på livet løs, sidst på dagen blev der serveret en herlig sammenkogt ret som Klaus hustru havde lavet, det smagte herligt.
Hen ad 8-9 tiden sluttede så sammenkomsten ved at Klaus kørte os der skulle til Sjælland til stationen i sin aldeles overfyldte bil (mine fingre har det godt.)
Til Gunnar vil jeg sige tak for den flotte Cap som du har givet og alt det du gør, var du der ikke havde vi jo nok ikke alt dette her som du har givet os et fællesskab, og så at ’Saxur’ allerede har givet tilsagn om at han vil holde næste træf er så godt som det kan være, jeg glæder mig allerede, og så til slut skal du Klaus have en stoor tak for en uforglemmelig dag, det var alle tiders
Mange hilsner til jer alle fra Torben
Hilsen & billeder fra Bent ‘Skæg’
Kære Lizzie, Klaus Jørgen og alle gode Maritime Venner
Tak for endnu et dejligt NE træf.
Det var en særdeles veltilrettelagt og hyggelig dag, som vil føje sig til rækken af gode minder og oplevelser sammen med gamle venner fra en tid, hvor yokohamajuice og musik blandede sig med oplevelser om bord på gamle NE.
Tak til Lizzie for opvartning med kaffe og lækker mulje, tak til Klaus for arrangement i Slipshavn og for værtskabet i trofækælderen, tak til Arne og Gunnar, der især havde taget turen langvejs fra og ikke mindst til Gunnar for vores fine caps.
På min mobil var der kun et anvendeligt billede fra ”Sandkassen”.
Jeg vedhæfter endvidere etiketten fra NE øllet, hvis du vil have den med på siden Gunnar.
Tak til jer alle
Bent
Hilsen & billeder fra Erik ‘Sorte Ørn’
Halløj alle Maritime venner.
Først vil jeg sige tusind tak til Klaus Jørgen for en helt forrygende dag. Jeg skal love for, at alle sejl var sat til for at skabe rammerne.
Først en standsmæssig modtagelse på Nyborg station, dernæst et besøg på Slipshavn, hvor vi udover at høre Slipshavns historie også blev sat ind i det Maritime Hjemmeværns mangeartede opgaver, det hele afsluttet med en pragtfuld frokost doneret af Hjemmeværnet.
Så blev turen forlagt til Ringe hvor Klaus og hans hustru havde lagt hus til arrangementet. I den hyggelige slyngelstue blev der udvekslet mange ramsaltede historier og minder fra vores glorværdige tid i Nordatlanten. Det hele blev krydret med sange fra banjerne og Færøerne.
Til slut blev vi alle bespist med en skøn sammenkogt ret, som Klaus’ hustru med nænsom hånd havde frembragt, hvilket hun skal have en stor tak for.
Der skal også lyde en stor tak til vores webmaster, som foruden at forsyne os med et smukt sanghæfte, også forærede hvert medlem en NIELS EBBESEN cap, – hvad han dog ikke kan finde på, den Gunnar.
Der skal også lyde tak til Saxur for hans tilsagn om at arrangere næste års træf i Randers og ved Hvidsten.
Slutteligt vil jeg sige tak til os alle fordi vi mødte så talrigt op, og alle med et strålende humør, som virkelig gjorde dagen til et historisk minde, som kan gemmes i vores efterhånden noget rustne kramkiste.
Stor saltvandshilsen fra Erik – Sorte Ørn
Hilsen fra Arne ‘Thetis’
Kære alle saltvandsspruttende marine gaster:
Jeg er nu tilbage i Portugal.
Højdepunktet var naturligvis torsdagen på Fyn. En særlig tak Til Klaus Jørgen og Lizzie for et overdådigt arrangement.
Det var meget berigende at se alle de gaster som jeg kun kendte ved navn fra Maritme Venner.
Meget interessant at høre om det Maritime Hjemmeværn på Sliphavnen, flot frokost og så naturligvis samværet i trofæ og gildesalen i Ringe. Rigtigt godt arrangeret, Klaus Jørgen. Tak.
I øjeblikket er Sørte Ørn og Grethe her nede at besøge os. Jeg sender derfor også en en hilsen fra dem, og naturligvis Barbara.
Venlig hilsen
Arne i Portugal.
Hilsen fra Poul ‘Læsø’
En hilsen til alle, som deltog i træffet. Det var hyggeligt at møde dem man kendte i forvejen, samt dem, man ikke kendte.
En hilsen til Bent “Skæg” for den specialfremstillede øl og til Gunnar for cap-en.
Mange hilsner og god sommer fra Poul “Læsø”.
Klaus ‘BM-Skriver’s duel med den fynske presse!
Halløjsa, søulke:
Forud for vort træf informerede jeg den samlede fynske presse om den forestående begivenhed.
Et Nordatlantisk Træf i Ringe…
Torsdag 10. maj samles 18 tidligere værnepligtige orlogsgaster, tjenstgørende på fregatten F339 NIELS EBBESEN i årene 1960-63, primært på fiskeriinspektion i Nordatlanten, til det 5. Nordatlantiske Træf.
Uvist af hvilke årsager er det ganske usædvanligt, at orlogsgaster giver hinanden stævne – og anledningen hertil er da også ganske ‘eventyrlig’: I 2004 efterlyste én af gasterne, der havde sejlet med NIELS EBBESEN i 1963 og nu var bosiddende i USA, i gæstebogen for Danish Naval History andre, der havde sejlet med denne fregat. 3 år(!) senere var der ‘bid’ – en anden ex-orlogsgast læste tilfældigvis ‘eftersøgningen’, og så begyndte en stigende strøm af mails at ‘belaste’ internettet: Også her viste nettets globale og åbne kommunikationsevne sig nemlig, og flere og flere fik dels ad denne vej, dels ved den gammeldags ‘mund-til-øre’ metode nys om samlingen af Maritime Venner, som hurtigt blev betegnelsen. Og i mellemtiden var ex-orlogsgaster fra en anden gammel fregat, F340 THETIS, kommet med.
Således tæller her i 2012 den samlede gruppe gaster fra de 2 gamle fregatter i alt 34 mand, mere eller mindre ligeligt fordelt mellem sømænd, maskinister og skibspræster og med bopælsadresser i henholdsvis Danmark, Sverige, Frankrig, Zimbabwe, Portugal, de tidligere dansk Vestindiske Øer og USA.
Og det er ikke blevet ved mailkorrespondancen: Siden 2008 har der, geografiske afstande til trods, været afholdt årlige træf for hver af de 2 skibsbesætninger – de gamle THETIS gaster har endog for et par år siden med stor begejstring besøgt den nye THETIS fregat i Frederikshavn og på denne måde knyttet bånd – eller for at blive i sømandssproget ‘spændt en trosse’ – mellem fortid og nutid.
Dette 5. Nordatlantiske Træf torsdag 10. maj indledes med et besøg på Marinehjemmeværnsskolen SLIPSHAVN ved Nyborg, hvor de gamle gaster vil få forevist de nyeste uddannelsesfaciliteter. Og selvom det ikke er Søværnets, men Marinehjemmeværnets, så er der nu om stunder på det nærmeste ligeværdighed: Marinehjemmeværnet tager sig af opgaver i de indre danske farvande, Søværnet med sine større skibe løser opgaver i fjernere destinationer.
Efter det ‘faglige’ islæt på SLIPSHAVN forhaler(!) de aldrende NIELS EBBESEN-gaster til Ringe, for under civile former at udveksle minder, sømandshistorier – og genopfriske virkelige hændelser: Såsom da NIELS EBBESEN i 1960 eskorterede DFDS-damperen OHIO til New York i forbindelse med en kunstudstilling – og OHIO pludselig, under påberåbelse af orkanvarsel, sejlede NIELS EBBESEN agterud. Sandheden var imidlertid, at maskinfolkene på OHIO, gamle marinesoldater, vidste, at NIELS EBBESEN ikke sejlede mere end omkring 12 knob – OHIO, nyere skib, kunne sejle hurtigere. Og det gjorde OHIO så.
Maskinbesætnings-humor!
Eller da Danmark i maj 1961 var ved at komme i søkrig med England – fordi NIELS EBBESEN havde opbragt en skotsk trawler, der fiskede i færøsk territorialfarvand. Og denne trawler stak af – efter at have spærret den ubevæbnede danske prisebesætning inde; ubevæbnet, fordi kort forinden havde Storbritannien nemlig klaget over at danske prisebesætninger var bevæbnede, når de undersøgte britiske trawlere. NIELS EBBESEN forsøgte ved beskydning forgæves at standse RED CRUSADER. Denne tilkaldte ‘hjælp’ fra Her Majesty’s Fleet, og det kom til ‘topmøde’ i Nordatlanten, hvor den danske prisebesætning, 1 officer og 1 korporal, af chefen for de britiske skibe blev narret til at forlade RED CRUSADER. Ved hjemkomsten til Holmen blev NIELS EBBESEN med samt besætning hyldet som sande helte – og huebåndet med fregattens navn ‘udløste’ gratis sporvognskørsel(!) og utallige ‘anerkendelsespilsnere’…
For at gøre en lang historie kort: Et års tid senere traf den Internationale Domstol i Haag den ‘salomoniske’ afgørelse: RED CRUSADER havde været i færøsk territorialfarvand og havde haft sine trawl ude – ikke for at fiske, men for at vaske trawlene(!)
Jo – dette 5. Nordatlantiske Træf med de deltagende omkring 70-årige ex-orlogsgaster er noget ganske specielt – men vil som gennemgående tema nok ha’ det samme som ved enhver sammenkomst for ‘tidligere’:
Jeg ku’ ikke kende dig igen …
Ka’ du huske …
Og så var der dengang, da …
Reaktionen – eller mangel på samme – fra den fynske presse
Som man véd, dukkede der ingen hverken skriver-eller ævleka’le op. Det harmer mig – derfor har jeg tilladt mig at sende nedenfor anførte ‘meningstilkendegivelse’ men vil som gennemgående tema nok ha’ det samme som ved enhver sammenkomst for ‘tidligere’: Med nogen undren må jeg konstatere, at den skrevne såvel som den elektroniske presse har forspildt mulighed for at lave et ‘scoop’ i forbindelse med sammenkomst af ex.orlogsgaster, tjenstgørende på fregatten NIELS EBBESEN i perioden 1960-63 (som orienteret om i mail 28. april).
‘Man’ ville have haft mulighed for at tale med den / dem, der i MAJ 1961 ved Red Crusader-affæren var aktive, ansvarlige aktører.
Som jeg meddelte, var Red Crusader-affæren anledning til diplomatisk krise ml. Storbritannien og Danmark. En tvist, der fik en nogenlunde afgørelse ved Den internationale Domstol. Et ‘stemningsbillede’ fås ved simpel googling – her uddrag fra en debat i det britiske underhus:
Does the Minister realise that the civilised world will deplore this resort to violence by a nation which belongs to N.A.T.O. and to the United Nations? Does he realize, also, that this incident registers the abject failure of the Government to tackle and to solve the problems arising from the present dispute about territorial waters? Will he take steps to summon a conference of the relevant nations to be held in Scotland, a conference of the northern maritime nations of Europe most concerned in this and most involved, in order seriously to tackle and to solve these problems? What is the right hon. Gentleman doing about seeking compensation for the owners, the crew or the vessel which was damaged?
Opfølgning på ovennævnte mulighed kan kun tolkes som almen historieløshed.
Holger ‘Præstur’ kommenterer og sender hilsen
Godt at du fik givet de skriverkarle nogen på frakken!! Den fynske presse har da ellers før interesseret sig for Niels Ebbesen.
Da vi i sin tid var i Odense, var der et større interview med Sølling. Jeg husker bl.a. at han blev spurgt, om han ikke handlede overilet, da han gav ordre til at skyde mod Red Crusader. Han svar var: ”Nej, jeg tænkte mig om i 17 sekunder.”
Men den fynske presses træghed ændrer ikke ved, at det var en fremragende dag, som også jeg vil takke dig og din kone for! Det var formidabelt!
Hjertelige hilsner til jer begge og til de mange havets helte, der samledes på Fyn den 10. maj 2012
Holger
En hilsen fra Kai “Struer”
Hej Gunnar
Vi havde en god tur til Ringe. Bortset fra Svend ‘Struer’ var du den eneste jeg kendte, men det var rigtig skønt at hilse på dem alle.
Jeg bor i bremdal siden 1967 blev gift i 1964 har en søn og to børnebørn på henholdsvis10 og 12
Jeg glæder mig til næste gang vi mødes, hils din kone.
Hilsen Kai ‘Struer
Hilsen og billeder fra Gunnar
Halløj alle mand,
Først en stor tak til Klaus for det fornemme arrangement og naturligvis en ligeledes stor tak til Lizzie for traktementet i Ringe – ikke at forglemme det flotte og ’kostbare’ Dubai ur jeg modtog af Sorte Ørn.
Skønt at gense jer der har deltaget i vore tidligere træf og en overordentlig stor glæde at gense min gamle ven Kai ”Humlum” som jeg kaldte dig og møde alle jer som jeg hidtil kun havde hørt omtalt, blot ærgerligt, at det ikke var muligt for ”Swan” at deltage, men forhåbentlig kommer der en ny mulighed for også at få hilst på dig Per.
Vore NIELS EBBESEN Cap’s faldt tilsyneladende i god jord og selvom jeg husker at Kroppur’s hustru ikke mente han gjorde sig så godt med hat, syntes jeg nu den klædte dig ganske godt Ole.
Til orientering er der også fremsendt Cap’s til hver af vore to gamle trofaste veteraner og bidragsydere til hjemmesiden, Henning D. Nielsen og Børge Huscher, hvor jeg har modtaget svar om modtagelsen samt et par flotte billeder af begge gutterne.
Til ”Læsø” kan jeg lige berette, at jeg har fundet din email ” før – under og efter” fra 28. april i min SPAM box, så din beretning skulle nu være placeret på hjemmesiden.
Også tak for det hjemmeside materiale jeg modtog fra en del af jer ligesom Klaus har lånt nogle af jeres foto albums som han vil scanne til mig så dette materiale ligeledes kan indsættes på jeres respektive sider.
Friske ferskvandshilsner fra det Nordvestlige Georgia, hvor vi jo har langt til saltvandet.
MVH
GAX
Sanghefte for 2012-Træf
Marinehjemmeværnets skole, SLIPSHAVN
Af Christen Broberg Jensen
”Der var engang en skole – og det er der heldigvis stadigvæk”
SLIPSHAVNs historie
I den sydlige del af halvøen Østerø, som strækker sig i sydlig retning fra Nyborg ud i Storebælt og danner Nyborg Fjords østlige grænse, er dannet en naturlig havn, som åbner sig mod vest mod Nyborg Fjord. Havnen såvel som den landtunge, der mod syd begrænser denne, benævnes Slipshavn.
Gennem de seneste 50 år har dette sted dannet rammen om en del af den uddannelsesaktivitet, der har fundet sted i ”Det mørkeblå Hjemmeværn”; men inden da har Slipshavn haft en ung og glorværdig historie i forsvarets og samfundets tjeneste.
Navnet ”Slipshavn” er lidet flatterende; idet det sandsynligvis betyder: ”Slimet, sumpet havn.” Til trods for dette har netop havnen altid spillet en afgørende rolle i anvendelsen af stedet.
Oplysninger tyder på, at der allerede i 1577 skal have været en mindre skibsbro, samt at denne i 1657 blev ombygget til et egentligt havneanlæg. I årene 1656 til 1657 anlagdes desuden Slipshavns skanse, som har til formål at sikre forbindelsen mellem Fyn og Sjælland.
Det formodes, at havnen dannede basehavn for de vagtskibe, som i årene 1560 til 1857 havde til opgave at inddrive strømtold. Strømtolden blev indført som et supplement til Øresundstolden for de skibe, som valgte at passere gennem Storebælt.
I 1843 opførtes der på Slipshavn en bygning til kontor og beboelse for det personel, der var involveret i denne opgave.
I årene 1801 til 1808 blev Slipshavns skanse udbygget og havnen fik da sin nuværende form. I denne forbindelse blev skansen bestykket med adskillige morterer og kanoner af forskellig størrelse. Sammen med Kalkovnsskansen ved Holckenhavn
på den anden side af Nyborg Fjord skulle dette give et sikkert rum for de danske søstridskræfter. Det menes, at op til 150 soldater var nødvendige for at betjene bestykningen, som dog aldrig kom i anvendelse mod fjenden.
Den eneste gang kanonerne blev anvendt, var de rettet mod tre små danske skibe. I sommeren 1808 havde spanske soldater sammen med franske kolleger hjulpet Danmark i kampen mod englænderne og deres forbundsfælle Sverige.
Efter et brud mellem Frankrig og Spanien blev spanierne imidlertid af England overtalt til at trække sig ud af Danmark og sejle tilbage til Spanien under beskyttelse af engelske krigsskibe.
I forsøget på at hindre dette kom de danske skibe under dobbeltild. Fra søsiden blev de beskudt af de engelske krigsskibe og fra landbatterierne – herunder Slipshavns skanse – skød spanske soldater med de danske kanoner.
Selvom det ikke lykkedes for de danske skibe at standse udskibningen, har de alligevel haft en vis effekt.
Under gravearbejde på Slipshavn er der fundet skeletrester, der antages at stamme fra denne periode.
Ifølge et gammelt sagn fra Nyborg måtte spanierne efterlade deres stridshingste.
Disse skulle efter at være blevet forladt have stillet sig i kampformation og have bidt hinanden til blods, hvilket ifølge sagnet er årsagen til at valmuerne på Slipshavn er specielt røde.
I 1814, da krigen sluttede, blev kystmilitsen nedlagt og de fleste kanoner fjernet fra skansen, der blev endeligt nedlagt i 1855.
Herefter anvendtes Slipshavn til sit oprindelige formål som vagtskibsstation.
Fra strømtolden blev ophævet i 1857 og frem til 1. Verdenskrig tjente Slipshavn ingen militære formål; men efter udbruddet af krigen blev der i 1916 oprettet en undervandsbåds- og flyvebådsstation.
Denne skulle sammen med stationer i Helsingør og København danne base for de undervandsbåde og flyvebåde vandflyvemaskiner), som Danmark rådede over. 3-4 af de i alt 12 undervandsbåde samt 1-2 af flyvebådene indgik i 2. Eskadre,
Storebæltseskadren, som havde til formål at vedligeholde og beskytte minespærringer i Storebælt.
Til de to flyvebåde blev der bygget en træhangar, der står på Slipshavn den dag i dag.
På grund af den specielle byggemetode – hvor den enorme tagkonstruktion er selvbærende – besøges hangaren ind imellem af arkitekter og andre, som ønsker at studere dette.
I mellemkrigsårene benyttedes Slipshavn periodevis af minefartøjer og flyvebåde.
I 1939 var der atter krig i Europa, og Slipshavn fik igen et egentligt militært formål, idet der blev oprettet en kommandostation for samtlige minespærringer i Store- og Lillebælt.
Efter besættelsen den 9. April 1940 kom der i løbet af krigen ca. 2000 tyske soldater til Nyborg. En del af disse blev indkvarteret på Slipshavn i nyopførte barakker, hvoraf én stadig anvendes til indkvartering.
Et par år efter krigen blev Slipshavn overtaget af det nyoprettede Hjemmeværn, først af den landmilitære region på Fyn, senere af Det maritime Hjemmeværn, og så af Marinehjemmeværnet, som lige siden har haft skole på stedet.
Marinestationens bygninger fungerer i dag som administrationskontorer og indkvartering for skolens kursister og øvrige brugere. Med til denne ”militære” historie hører, at der gennem tiden har været megen civil aktivitet på Slipshavn.
I ”strømtoldsperioden” husede stedet en Kgl. Privilegeret kro ved navn ”Katten”, som blandt andet rummede en meget berømt keglebane. Her er der i dag indrettet kontor og depotrum.
I de tidligere nævnte bygninger, som var opført som strømtoldskontor og beboelse, blev det i 1906 indrettet lodskontor og beboelse for tre lodsfamilier fra Storebælt Lodseri.
Da dette i 1960’erne flyttedes til Spodsbjerg overtog Hjemmeværnet bygningerne, der nu anvendes til lejebolig og lokaler til det lokale Hjemmeværn. Det gamle ”Lodscontoir” er i dag fredet under Skov- og naturstyrelsen.
Slipshavn har derudover været udgangspunkt for istransporter over Storebælt, og i 1883 blev der bygget en jernbane fra Knudshoved til Slipshavn. Formålet med denne bane var, at det under specielt hårde vintre skulle være muligt at udskibe passagerer i en anden havn end Knudshoved, som netop var anlagt som færgehavn.
Filosofien var, at det – når Knudshoved havn blev dækket af is. – måtte være muligt fra den anden side af halvøen – Slipshavn.
En pedant til vor tids ”Ask og Urd skandale” var imidlertid, at isen pakkede meget hurtigere og tættere i Nyborg Fjord end i Storebælt, hvorfor banen aldrig blev anvendt.
I marts 1905 ankom en rangermaskine med to godsvogne for sidste gang til Slipshavn station for at læsse diverse inventar m.v. Herefter blev skinnerne taget op og de 22 år i DSB’s tjeneste var forbi.Den opførte stationsbygning og de tilhørende depotrum bruges nu til undervisningslokaler, indkvartering og fritidsfaciliteter for Slipshavns mange brugere.
Endelig har der på Slipshavn været drevet såvel fiskeri som agerbrug. I 1920’erne fik ikke færre end otte familier deres udkomme herfra, de fleste ved kombineret fiskeri og lodstjeneste. Børnene fra disse familier måtte hver dag gå til skole i Nyborg og hjem igen langs fjorden – på skole- og kirkestien, som nu er optaget af Sct. Knuds golfbane.
Beboelserne er i dag indrettet til undervisningslokaler, kontorer og depotrum.
Jorden, hvorpå diverse bygninger gennem årene er opført, ejes af stamhuset Juulsberg, som er beliggende vest for Nyborg. I begyndelsen af lejemålet skulle der betales den fyrstelige sum af 1 krone om året, men denne leje er i årenes løb steget betragteligt.
Alle bygninger og arealer indenfor den gamle skanse tilhører nu Hjemmeværnet og indgår i Hjemmeværnsskolens samlede drift.