Fejlagtigt er det rygtedes, at Niels Tommerup fra Thyborøn fylder 80 år, og her er en hilsen fra hans kammerater fra tiden i den danske flåde.
Bemærkning fra Niels Erik Brogaard Lund: “En korrektion – Niels runder først de 80 til næste år (2020), som Leo korrekt gjorde mig opmærksom på☹
Jeg beklager, men nu er historien kommet i Folkebladet i dag, så har vi også det at snakke om næste torsdag (= 08 AUG 2019)”.
31 jul. 2019 kl. 10:19
Niels Erik Brogaard Lund, redaktionen@folkebladetlemvig.dk
Thyborøn: I flåden blev Niels Tommerup kaldt for “Thyborøn” efter sin fødeby. Mandag den 5. august fylder han 80 år, og i den anledning er der en kreds af hans kammerater fra flåden, der skriver slåledes:
Niels Tommerup runder et skarpt hjørne mandag den 5. august. I den anledning får ”Thyborøn”, som han kaldtes i vores kreds, besøg af sine gamle kammerater fra Flåden, der i år har henlagt det årlige Thetis-veterantræf til Thyborøn torsdag den 8. august.
”Thyborøn” alias Niels Tommerup var forhyret som befaren rorgænger på F340 Thetis fra december 1959 og et år frem, hvor ”Thyborøn” førte skibet sikkert ind og ud af havnene på Færøerne og i Grønland.
Thetis, en engelsk korvet fra 2. verdenskrig, blev hovedsagelig brugt til fiskeriinspektion på Færøerne, hvilket vi også gjorde i vinteren 1960. Skotske trawlere fangede vi ingen af den vinter, sikkert fordi hun blot gik 12 knob! Ud over fastelavnsfesten i Tværå fik vi en uventet afstikker til Bergen, da Thetis fik i opdrag at fragte lavtingsformanden til Norge, så han kunne deltage i H.C. Hansens begravelse i København.
Efter endt ombygning på Holmen blev Thetis – godt lastet med udstyr – i april 1960 beordret til Grønland, hvor vi de næste seks måneder skulle etablere tre Loran stationer og siden foretage søopmåling i Godthåbsfjorden.
Turen nordover blev meget dramatisk. Den 29. april indløb der besked om, at coasteren Hanne S havde udsendt SOS fra en position syd for Kap Farvel. Som et af de få skibe i området blev vi beordret på eftersøgning. Efter 5-6 dage i et meget uroligt hav blev eftersøgningen indstillet. Bortset fra enkelte vragdele, blandt andet en redningskrans, kunne vi konstatere, at Hanne S var gået ned med mus og mænd (18 personer).
Lettere forsinket kom vi gå i gang med opgaven at bygge stationerne og siden afprøve udstyret for søopmåling. ”Et er søkort at forstå – et andet er skib at føre”, hvilket vi i praksis fik bekræftet, idet Thetis løb ind i et skær ved indsejlingen til Færingehavn, dog ikke med ”Thyborøn” ved roret. Skæret er i dag registreret i Søkortarkivet som ”Thetis-skær”.
Efter endt søopmåling blev vi på vejen sydover mod Holmen beordret til Færøerne for der at afløse F339 Niels Ebbesen, der havde fået maskinhavari. Da vi fik den besked efter et halvt års fravær, udbrød der nærmest oprør eller mytteri om bord, men tingene faldt efterhånden på plads, og medio oktober var der fanestrygning efter et spændende togt.
Gruppen Thetis veteranerne blev dannet i 2008. Siden har vi mødtes årligt, og vi har en gang tidligere i 2012 besøgt Thyborøn, men denne gang er der en særlig anledning, nemlig Niels Tommerups 2. dags gilde, der fejres i Marineforeningens lokaler.