Erik Månsson

f339nielsebbesennavybluetextredcrownnavybluebackground-100x100      nyf339nielsebbesen      f339nielsebbesennavybluetextredcrownnavybluebackground-100x100

erik-maansson-kgl     erik-forside     erikkk

navyknap-50x50-klikher   Curriculum Vitae og karriere i søværnet

navyknap-50x50-klikher   Beretning om orkesteret

navyknap-50x50-klikher   Underholdning hos sergenterne

navyknap-50x50-klikher   Min værnepligtstid på NIELS EBBESEN

navyknap-50x50-klikher   Bergen – og den uheldige norske gast

navyknap-50x50-klikher   Besøg i Edinburgh december 1961

navyknap-50x50-klikher   Jul i Amsterdam 1961

navyknap-50x50-klikher   Nytår i Frederikshavn og i dok på Orlogsværftet

navyknap-50x50-klikher   Rotterdam og Vlaardingen marts 1962

navyknap-50x50-klikher   1962 Afskedsfest for Banjo Bill & 2008 Telefonhilsen

navyknap-50x50-klikher   Sang Repertoire fra Banjerne

navyknap-50x50-klikher   Sømandens værste mareridt – Brand Ombord

navyknap-50x50-klikher   Øgenavne (kaldenavne) i Søværnet

navyknap-50x50-klikher   Orlogsværftet v/s Søværnet

navyknap-50x50-klikher   40 års officers Jubilæum

navyknap-50x50-klikher   Maritim Litteratur fra “Sorte Ørns” bogreol

navyknap-50x50-klikher   Med det norske kystvagtsskib ANDENES i Golfen

Sorte Ørn’s Fotoalbum

navyknap-50x50-klikher   “Niels på havet”

navyknap-50x50-klikher   “De smukke øer”

navyknap-50x50-klikher   “Niels i hverdag og fest”

navyknap-50x50-klikher   “Søværnet og Vennerne”

navyknap-50x50-klikher   “Auderød – Margretheholm & Sjællands Odde”

navyknap-50x50-klikher   “Kulturelt besøg i Bergen Maj 1962”

nytaarsaften200708text

Hilsen fra Torsten Sølling –

Følgende hilsen fra Erik “Sorte Ørn” 28. Sep. 2008

torstenSom I jo alle ved, så har jeg haft en del kontakt med Søllings yngste søn Torsten, og den 25 september havde vi ham og hans kone ude til en mindre frokost, for at sige tak for alt det material han har leveret.

Jeg vedhæfter lige et par billeder, det ene er hans besøg ombord på NIELS EBBESEN i 1961 og det andet er fra den 25 september, så som I alle kan se, så er årene heller ikke gået sporløst hen over ham. (Han er 67, han har en storebror på 69 og en lillesøster på 65)

eriktorstenmeddamerHele familien Sølling (og den er, kan jeg forstå temmelig stor) læser med stor begejstring vores hjemmeside, og jeg skulle hilse alle – især Gunnar – og sige tak for det store arbejde, der bliver lagt for dagen.

Nok værd vide

Erik “Sorte Ørn” orienterer om følgende 28. Sep. 2008

Jeg har også haft besøg af forfatteren Tom Wismann, som for øjeblikket er ved at skrive en bog om Riverfregatterne HOLGER DANSKE og NIELS EBBESEN, han har tidligere udgivet en bog om ÆGIR, en om Kystjagerne HUITFELDT og WILLEMOES og en om korvetterne af TRITON –klassen.

Jeg har givet ham lov til at bruge alt det han vil fra vores hjemmeside, blot han angiver kildehenvisning. Han er ved at lægge sidste hånd på værket, så vi kan nok forvente at se den inden for de næste par måneder. De bøger han skriver er nogle små letlæselige publikationer på ca. 100 sider.

Jeg var i min egenskab af bestyrelsesmedlem i PEDER SKRAM fonden til officiel indvielse af fregatten, som nu er et næsten 100% færdigudrustet museumsskib. Vores majestæt og prinsen deltog i højtideligheden, og jeg skulle hilse jer alle sammen fra dronningen (tror jeg nok).

Et par historier om hvad vores hjemmeside har givet mig af finurlige oplevelser.

Detektiverbejde – hvordan man finder Gunnar & Mina i Danmark

Jeg vil starte med en lille detektivhistorie, som jeg måtte gennemføre sidst da Gunnar og Mina var I Danmark. Vi havde aftalt, at de skulle besøge os, men ikke noget om hvornår de ville komme. Jeg lagde derfor hjernen i blød for at finde ud af hvordan jeg kunne komme i kontakt med dem, og her kom jeg i tanke om en gammel kollega, som jeg vidste var gift med en færing fra Tværå, jeg vidste ikke hvor han boede og kendte ikke hans telefonnummer og kunne ikke huske hans efternavn. Jeg måtte derfor ringe til min gamle chef, som kunne oplyse mig om hans bopæl og efternevn, og via Krak fandt jeg frem til ham, han kunne naturligvis ikke hjælpe mig med Gunnars opholdssted, men hans kone kunne til gengæld oplyse mig om Minas søsters navn, som er Herfrid Tordis Boums, og igen via Krak kom jeg i forbindelse med hende, som kunne oplyse mig om Gunnar og Minas mobilnummer, og hermed faldt det hele på plads.

Den anden historie omhandler Arne “Thetis”.

sergentskolenSom I nok alle ved, så har Arne på sit gods i Portugal to dejlige heste, som han dog ikke må ride på mere (efter ordre fra Barbara). Når Arne og Barbara er ude at rejse, er der somme tider en ung dansk pige, som passer disse heste. Ad snørklede omveje fandt vi ud af, at denne pige er datter af min holdofficer fra sergentskolen – orlogskaptajn Saugmann, jeg sendte straks et billede til hende via Arne, og det vakte naturligvis stor forundring og megen glæde.Det er OK Saugmann, der sidder i midten af billedet.

“Linde” var også med på Red Crusader Togtet

lindekvajlerkastelinenopDen næste historie handler om en person, som har været inde og skrive I vores gæstebog, han hedder Erik Lindhardtsen , og var for øvrigt med NIELS EBBESEN på Red Crusader togtet, som elev. Han skulle oprindelig have været officer, men uheldige omstændigheder tvang ham i stedet til at gå sergentvejen. Vi sejlede sammen i 3 – 4 år i torpedobådene, hvor vi bare kaldte ham Linde, han var blandt andet talsmand for sergenterne, dette udviklede sig til at han blev landstalsmand, og senere igen at han ud af søværnet og blev politisk aktiv i Centrum Demokraterne.

Fra Gæstebogen – Ex Doc BESKYTTEREN

jorgenstrangeDen sidste der har skrevet i vores gæstebog hedder Jørgen Strange Maltbæk, titulerer sig som Ex Doc BESKYTTEREN, hvor jeg havde fornøjelsen af at sejle med ham, han var en yderst brav fætter og vi har da også lige siden været på julekort med hinanden. På det medsendte billede er han i gang med at passe sin sekundære opgave, nemlig at være bartender ved klokken 1700 drinken. Som I ser så tager han opgaven seriøst idet han er udstyret med en bartenderhjælm med roterende blink på toppen. Han er i dag plastikkirurg, men går nok mere op i sine fritidsinteresser, idet han og hans kone egenhændigt har bygget en ødegård ude i den svendske vildmark, hvor de begge dyrker jagt og fiskeri, og han har netop i år nedlagt sin første elg.

Harald Ragnar Joensen “Haraldur” – telegrafist på NIELS EBBESEN

Den sidste historie jeg vil diske op med handler om vores telegrafist på NIELS EBBESEN, vi havde to af slagsen, den ene var værnepligtig korporal og hed Erik (efternavnet har jeg glemt), den anden var konstabel og hed Harald Ragnar Joensen – han var færing og blev derfor kaldt Haraldur. Vi gik senere sammen på både sergentskolen og på officersskolen, og har derfor haft forbindelse med hinanden i alle årene, men har aldrig sejlet sammen. De sidste mange år af sin tjeneste fungerede han som næstkommanderende på kongeskibet DANNEBROG.

Han blev pensioneret som orlogskaptajn året efter mig, og har siden arbejdet halvdag på DMI, hvor han har været beskæftiget med udarbejdelse af vejrprognoser.

Da vi er bosiddende i nabokommuner ses vi af og til når vi er ude at handle, jeg har opfordret ham til at melde sig under fanerne, men han synes at siden, som han iøvrigt finder meget god, skal være forbeholdt værnepligtige. (jeg vil bearbejde ham yderligere) Sidst vi mødtes viste han mig en Ronsonlighter (benzin), i samme facon som en Zippo, Der var graveret NIELS EBBESEN 1962 samt en silhuet af fregatten, jeg spurgte naturligvis om han ville sælge den ,og han ville da ikke stille sig afvisende, blot han fik et ordentlig tilbud, det er hermed givet videre til jer alle, den højstbydende vinder klenodiet.

På billedet der stammer fra banjen på Ægir er det Haraldur der står yderst til højre, med krave, men uden busseronde, han er også med på gruppebilledet fra Sergentskolen, og her står han i anden række nummer to fra venstre og det sidste billede er taget umiddelbart inden han efter mange års tjeneste som næstkommanderende på DANNEBROG gik på pension.

Haraldur er den hvidskæggede orlogskaptajn, der sidder ved siden af Prins Henrik.

haraldur           haraldurprinshenrik